Днес, 17 август, главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски докладва за движението на ВСУ в Курска област. "Операцията протича точно както е разчетена". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предава РБК-Украйна, като се позовава на вечерното обръщение на президента.

"Храбростта на украинците прави велики неща. Сега укрепваме позициите си. Плацдармът на нашето присъствие става все по-силен. Искам да благодаря на всеки воин, който осигурява това", заявява Зеленски.

Освен това президентът изразява своята благодарност към всяко подразделение, което попълва обменния фонд на Украйна с нови руски военнопленници. Той отбелязва, че това приближава "освобождаването на украински военни и цивилни от руски плен".

Зеленски допълва, че през тази седмица е извършено пренастройване на преговорния екип и на цялата инфраструктура за обмен.

"СБУ (Службата за сигурност на Украйна), Министерството на вътрешните работи, въоръжените сили, Службата за външно разузнаване се присъединиха на равна нога към ГРУ (Главното разузнавателно управление). Ще бъде засилено и присъствието на инфраструктурата на омбудсмана в регионите на Украйна, така че да се работи прозрачно и качествено с роднините на пленниците, с обществените активисти, които са готови да помогнат", отбелязва държавният глава.

Президентът на Украйна обобщава, че това е "безспорен приоритет за Украйна и една от десетте точки на Формулата за мир".