"Около 40 000 руски войници вече са пренасочени от територията на Украйна към Курското направление. Въоръжените сили на Украйна участват активно и обменният фонд се попълва", съобщава РБК-Украйна, като се позова на вечерното обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Операцията в Курска област е отделна операция. Вече успяхме да пренасочим около 40 000 руски войници към този район. Активните ни действия продължават. Има и попълване на обменния фонд за нас, за Украйна", посочва Зеленски.

Според него всичко това са важни елементи, които влияят на цялостната ситуация във войната.

В традиционното си вечерно обръщение Зеленски коментира и атаката над град Суми, като съобщава, че "в момента в града се провеждат спасителни операции след удар от руска бомба".

"Тя е попаднала в дом за възрастни хора. Според актуалната информация в сградата е имало близо 300 души - над 200 пациенти и 60 души персонал. Продължава евакуацията на хората и се проверява дали някой е останал затрупан под развалините. Има съобщения за пострадали, като поне един човек е загинал. Моите съболезнования. Русия не може да не е знаела, че този дом за възрастни хора не е военна база, не е военна цел", подчертава украинският президент.