"Организацията на обединените нации не може да реши въпроса за войната и мира. Има обаче украинска формула за мир". Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, предава РБК-Украйна.

"За съжаление, в ООН е невъзможно истински и справедливо да се решат въпросите на войната и мира, тъй като твърде много зависи от правото на вето в Съвета за сигурност. Когато агресорът използва правото на вето, ООН е безсилна да спре войната", е подчертал Зеленски.

Той обаче е отбелязал, че именно затова Украйна е разработила формула за мир.

"Но мирната формула може да го направи - отново, тя няма право на вето. Ето защо тя е най-добрата възможност за постигане на мир - всички са равни, а тя е ефективна и всеобхватна", е подчертал той.

Украйна стартира собствени мирни инициативи за дипломатическо уреждане на войната. Те включват мирна формула и среща на върха за нейното прилагане.

В същото време редица държави предложиха свои собствени мирни планове за войната в Украйна. Сред тях са Китай и Бразилия. Тяхното предложение е да се призове за деескалация и възобновяване на прекия диалог, "без да се изисква Русия да се оттегли", подчертава украинската медия.

Володимир Зеленски отхвърли алтернативните мирни планове и ги нарече "деструктивни".