Украинският президент Владимир Зеленски открито заяви, че Украйна все още не е поканена в НАТО. Присъединяването към Алианса обаче е "най-мощната опция“ за страната сега.

"Знаем, че това (присъединяване към НАТО) е най-мощният вариант за нас сега. Ние не сме поканени в НАТО, а сигналите за някакво частично участие, честно казано, са глупости", заяви украинският президент по време на заключителната пресконференция за годината на 19 декември, предава УНИАН.

Зеленски отбеляза, че вече има определени послания за частично членство в НАТО. Украйна обаче никога не е получавала ясни предложения по този въпрос и той трудно може да си представи реализацията на някое от тези предложения.

Държавният глава припомни, че руският президент Владимир Путин дава ясни сигнали, че не иска мир. Следователно, ако Украйна се присъедини към НАТО, съществува огромен риск от пряк сблъсък между Руската федерация и войските на Алианса.

"Дали страните от НАТО ще се присъединят и ще се борят за част от Украйна, която има един или друг статут в НАТО? Ние с вас не признаваме окупираните територии от руснаците. Тоест това ще означава, че не сме съвсем в НАТО", обясни президентът.

Той определи вариантите за частично влизане на Украйна в НАТО като "фантазии", докато част от нея е окупирана.

Украйна подаде молба за присъединяване към НАТО още през септември 2022 г. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че страната ни може да се присъедини към блока, ако проведе всички необходими реформи след войната.