"Кримският мост е цел на украинските защитници. Трябва да се неутрализира, тъй като окупаторите го използват за война". Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски на форума за сигурност в Аспен, цитира РБК-Украйна.

Володимир Зеленски е напомнил, че целта на Украйна е да освободи Крим от Русия, тъй като това е суверенна територия на Украйна и неразделна част от народи.

В същото време, според Зеленски, Кримският мост не е просто "малък логистичен път", защото с негова помощ руските войски получават боеприпаси и милитаризират целия полуостров.

"За нас това е вражески обект, изграден извън закона, извън международното право и приложимите норми. Затова това е нашата цел и всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", е подчертал президентът.

Нападение на Кримския мост

РБК-Украйна припомня, че през нощта на 17 юли на Кримския мост прогърмяха поредица от взривове, в резултат на които той е частично повреден.

По-късно източници на РБК-Украйна от Службата за безопасност на Украйна съобщиха, че СБУ съвместно с Военноморските сили са извършили атака на моста. Ударът е нанесен с помощта на надводни дронове.

Подобна атака доведе до прекъсване на автомобилния трафик по моста. Към днешна дата движението все още не е възстановено - ремонтът на моста се планира не по-рано от ноември.