Украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че продължаващото контранастъпление на украинската армия се очаква да "набере скорост“ след бавния старт, цитира CNN.

Говорейки пред форума за сигурност в Аспен, Колорадо на 21 юли, Зеленски е обвинил за бавния напредък на операцият, нейният късен страр, както и липсата на боеприпаси.

"Имахме планове да го започнем през пролетта, но не го направихме, защото нямахме достатъчно боеприпаси и въоръжение и нямахме достатъчно добре обучени бригади — искам да кажа, правилно обучени с тези оръжия“, е заявил Зеленски на форума за сигурност.

"Тъй като започнахме малко късно, може да се каже и това е истината, споделяна от всички експерти, че това предостави на Русия ... време да минира цялата ни територия и да изгради няколко отбранителни линии“, е добавил той.

"Определено имаха повече време, отколкото е необходимо, защото построиха всички тези линии. И това е причината за бавният напредък на контранастъплението“, е обяснил Зеленски. 

Украинският президент е допълнил, че въпреки трудностите неговите сънародници напредват. 

"Не искахме да губим нашите хора, нашия личен състав и нашите военнослужещи, ние не искахме да губим техника и поради това те са доста внимателни при настъпателните действия“, е заявил той.

"Бих заявил, че наближаваме момент, когато съответните действия могат да набират скорост, защото вече преминаваме през някои минни полета и разминираме тези райони.“

Думите на Зеленски идват след като руският президент Владимир Путин заяви, че Западът е разочарован от резултатите от украинското контранастъпление.

"Очевидно е, че западните куратори на режима в Киев са много разочаровани от резултатите от така наречената контраофанзива“, заяви Путин.

От началото на украинското контранастъпление през юни битките се оказаха по-тежки от очакванията на някои, като напредъкът се измерва в стотици метри, за разлика от десетките (завзети) километри.

Украйна се надяваше да използва натиска, за да изгони значително количество руски сили от територията си и да обърне хода на войната.