Германия е скептична относно разрешаването на Украйна да се присъедини към НАТО, защото се "страхува“ от реакцията на Русия. Това подчерта президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщава британският вестник The Telegraph.

По думите му Великобритания, Франция и Италия изглежда подкрепят т.нар. план за победа, който се съсредоточава около приемането на Киев в редиците на западния военен съюз. Въпреки това не всички европейски съюзници "са на борда“, призна Зеленски.

Германия "е скептична... това е факт“, заяви той, но добави: "Вярвам, че тяхната позиция е по-мека, отколкото беше преди... Но когато става въпрос за поканата, за която говоря сега, те се страхуват от... реакцията на Русия“, добави Зеленски.

Украинският лидер обиколи европейските столици миналата седмица в опит да събере подкрепа за предложението си, което според него има потенциала да "унищожи“ намеренията на Русия.

Въпреки това, след като не получи пълна подкрепа за плана, Зеленски изглежда предположи, че Украйна може да поиска да притежава ядрени оръжия, ако не получи членство в НАТО.

"Или Украйна ще има ядрено оръжие, което ще служи като защита, или трябва да бъде част от някакъв съюз. Освен НАТО не знаем за такъв ефективен съюз“, подчерта президентът на страната миналата седмица.

Според него САЩ– ключов съюзник – все още не са дали твърд отговор на предложението, което включва разхлабване на правилата за бойни действия за оръжия западно производство,  и е малко вероятно да го направят преди изборите в страната на 5 ноем.

"За мен е много ясно, че всички основни партньори, особено по време на изборния период, ще се страхуват от реакцията на Русия“, отбеляза Зеленски.