Целта на руския лидер Владимир Путин не е да окупира "само някаква територия“, неговият план е да унищожи Украйна напълно. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред Rai 1.

"Просто не мисля, че целта му е някаква територия. Удари по цивилни цели, сплашване на населението, публични изявления на обкръжението на Путин в техните медии - всички тези съобщения показват, че, както се казва, те не са изпълнили мисията и ще я продължат.

...Всички тези съобщения показват, че неговата цел не са отделни територии, а цяла Украйна. Следователно никой, освен силите на Украйна и съюзническото партньорство, не гарантира нищо на Украйна.

Сигурни сме, че Путин не го интересува коя да е територия: град или село, Крим или Донбас. Той се интересува от пълното унищожаване на Украйна и присъединяването на земите на независима Украйна към Русия.

Той прави такива неща или насилствено, или политически. Какво направи в Беларус - засега без жертви и кръв. Той напълно контролира блока за сигурност и войските на Беларус. Атаката срещу Украйна от Беларус през първата нощ на пълномащабната инвазия е доказателство за това.

...И така той започна военна окупация. Той няма план за Крим или Донбас. Това е просто реторика. Неговият план е да лиши Украйна от нейната независимост“.

Зеленски добави, че прекъсването на войната е "сериозно предизвикателство за запазването на Украйна и нейното бъдеще“. Освен това това замразеният конфликт ще бъде проблем за цяла Европа, заяви президентът.

Той отбеляза, че Украйна има опит в замразяването на конфликта, особено след окупацията на Крим и част от Донбас.

"Беше подобно на това, което сега се чува в някои медии и от някои лидери.Те казват, че трябва пауза. Но вече сме минали през това. Паузата във войната не е пауза във войната, а пауза за Путин“, заяви Зеленски.