В интервю за телевизионния канал ABC News държавният глава на Украйна Володимир Зеленски коментира думите на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, че може да сложи край на войната за едно денонощие, като отбеляза, че бившият лидер на Белия дом е разполагал с повече от 24 часа, тъй като конфликтът продължава от 2014 година.

По думите на Зеленски настоящият американски президент Джо Байдън би могъл да прекрати войната в Украйна за пет минути, ако Киев се откаже от териториите, които смята за свои.

"Самото желание да се сложи край на войната е прекрасно. Но това желание трябва да се основава на реалния житейски опит“, подчерта Зеленски пред ABC News.

Според него Тръмп "веднъж вече имаше тези 24 часа“, когато Украйна беше в състояние "не на пълномащабна война, но беше в състояние на война“. "И както предполагам, той е имал това време на свое разположение, но трябва да е имал други приоритети“, добави украинският президент.

"Ако говорим за прекратяване на войната за сметка на Украйна, т.е. да ни принуди да се откажем от нашите територии, тогава, мисля, че по този начин Байдън може да я прекрати дори за пет минути“, заяви Зеленски, но бе категоричен, че Киев не би се съгласил на това.

Володимир Зеленски също подчерта, че е важно Украйна да запази двупартийната подкрепа в САЩ след изборите. По думите му има "опасни сигнали" от отделни политици за намаляване на американската помощ за Киев.

Доналд Тръмп, който възнамерява да се кандидатира отново на президентските избори в САЩ през 2024 г., многократно е заявявал, че може да сложи край на конфликта между Русия и Украйна за 24 часа, без обаче да уточнява как точно ще го направи. Тръмп също така увери, че за 10 минути може да убеди европейските съюзници да харчат повече пари за Украйна.