Русия пренебрегва истинската дипломация и Формулата за мир, предложена от Украйна. Ако "Планът за победа" бъде изпълнен, Русия няма да може да продължи войната. Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски на пресконференцията с Джорджа Мелони на 10 октомври, предава РБК-Украйна.

"Основното е да укрепим позициите на Украйна и отношенията ни с най-близките ни партньори, така че да създадем необходимите условия, необходимата справедлива атмосфера за честна дипломация", е казал президентът.

Според Зеленски "светът вижда, че Руската федерация пренебрегва истинската дипломация и Формулата на мира, която е предложена от украинската страна за справедливо приключване на войната въз основа на Устава на ООН. Ако обаче "Планът за победа" на Украйна бъде изпълнен, Руската федерация няма да може да продължи да воюва и ще бъде принудена да сключи мир", е посочил той.

"И ако ние изпълним "Плана за победа" чрез сътрудничество с нашите партньори, Русия няма да може да продължи тази война и ще бъде принудена да сключи мир. Това е смисълът на Плана за победа. И ние искаме да защитим украинската независимост, украинските семейства, нашия народ, правото на нашите деца да живеят свободно в собствената си страна", е посочил в заключение Зеленски.

Вчера, на 10 октомври, президентът на Украйна Володимир Зеленски представи "Плана за победа" на Украйна на френския си колега Еманюел Макрон и обяви провеждането на Срещата на върха за мир през ноември, "където "Планът за победа" ще бъде на масата".