Пожар, избухнал в завод за производство и преработка пластмаса в източната част на Хърватия, продължава да бушува повече от 10 часа, съобщава Balkan Insight.

Гъст дим се издига над южната част на град Осиек, където се намира съоръжението. Горят няколко хиляди квадратни метра пластмасови отпадъци с височина пет метра и едно от производствените помещения на завода.

"Самото съоръжение съхраняваше различни газове и запалими течности, които се използват в процеса на производство и обработка на пластмаси, така че от самото начало се сблъскахме с проблем как да ги преместим в сигурна зона, която не е засегната от пожара“, подчерта заместник-кметът на Осиек Драган Вулин.

Той отбеляза, че точната причина за пожара все още не е известна и ще бъде установена от разследването.

Пожарът е започнал по-далеч от производствената база на външен обект за рециклиране на пластмаса. От мястото на пожара огнеборците са изнесли 1500 литра натриев хидроксид и 1000 литра хидрохлорид.

"Отчитаме, че предвид мащаба на пожара, гасенето му може да отнеме няколко дни“, предупреди Вулин.

По думите му всички пожарникари от Осиек, съседния Бели Манастир, както и 21 доброволчески противопожарни компании от околностите му работят на място.

Вулин заяви, че заради дима и смога жителите на Осиек са били помолени да не излизат по улиците, а часовете в училищата са били отменени.