Информатор на ФБР е обвинен във фабрикуване на схема за подкупи за милиони долари, включваща президента Джо Байдън, неговия син Хънтър и украинската енергийна компания Burisma, твърдение, което е централно за разследването на републиканците за импийчмънт в Конгреса, пише Associated Press.

Александър Смирнов е съобщил на ФБР през юни 2020 г., че ръководители, свързани с украинската енергийна компания Burisma, са платили на Хънтър и Джо Байдън по 5 милиона долара през 2015 или 2016 г., посочват прокурорите в обвинителен акт. Смирнов е казал на ръководителя си, че изпълнителният директор твърди, че е наел Хънтър Байдън, за да "ни защити, чрез баща си, от всякакви проблеми“, според съдебните документи.

Прокурорите казват, че Смирнов всъщност е имал само рутинни бизнес отношения с компанията през 2017 г. и е направил обвиненията за подкуп, след като е "изразил пристрастие“ към Джо Байдън, докато е бил кандидат за президент.

43-годишният Смирнов се яви пред съда в Лас Вегас за кратко в четвъртък, след като беше обвинен в невярно изявление и създаване на фалшив и фиктивен запис. Той не се е произнесъл. Съдията нареди съдебната зала да бъде освободена, след като федералният обществен защитник Маргарет Уайтман Ламброуз поиска закрито изслушване за аргументи относно запечатването на съдебни документи. Тя отказа коментар по случая.

Твърденията на информатора бяха централни за усилията на републиканците в Конгреса да разследват президента и семейството му и помогнаха за започването на това, което сега е разследване за импийчмънт на Байдън в Камарата на представителите. Адвокат на Хънтър Байдън, който се очаква да даде показания по-късно този месец, коментира, че обвиненията показват, че разследването е "базирано на нечестни, недостоверни твърдения и свидетели“.

Висшият демократ в комисията по надзор на Камарата на представителите Джейми Раскин от Мериленд призова за прекратяване на разследването за импийчмънт на Байдън.