Властите в Сочи засилват мерките за сигурност на търговското пристанище, съобщи кметът на града Алексей Копайгородски в канала си в Telegram след оперативно съвещание за сигурността на акваторията.

"Междуведомствената работна група подобрява мерките за защита, като взема предвид опита на други черноморски пристанищни градове. Укрепваме периметъра за сигурност на пристанището. Особено внимание се обръща на пристанищния комплекс“, написа кметът.

По думите му в Сочи са регистрирани повече от 2500 малки лодки. "През лятото това е популярен транспорт за разходки и екскурзии“, припомня Копайгородски.

Като цяло, според него, плажната ивица в Сочи е под контрол – монтирани са около 3000 камери за видеонаблюдение.

"Взимаме всички мерки за безопасността на нашите жители и гости. Сега повече от 200 000 туристи са на почивка в Сочи. Осигуряваме комфортен престой за всички", увери кметът на курортния град.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация през нощта Въоръжените сили на Украйна са се опитали да атакуват военноморската база в Новоросийск с два безпилотни катера. Корабите, охраняващи външния рейд на базата, са унищожили и двете устройства. Няма пострадали и щети.

Източник на РБК-Украйна обаче разкри, че един от руските десантни кораби в Новоросийск – "Оленегорски горняк“, е бил ударен от безпилотен катер, натоварен с 450 килограма тротил. Съответното видео бе разпространено в Telegram каналите.