Европа се подготвя да посрещне 2024 г. с повишени мерки за сигурност. Полицаи ще патрулират в европейските столици, където ще се прилага строг контрол. Властите твърдят, че мерките са предприети като предпазна мярка за избягване на инциденти, свързани с тероризъм, особено в контекста на войната между Израел и ХАМАС, пишат Associated Press и DiGi 24.

Германия е научила урока си от миналата година. Осемнадесет полицаи бяха ранени, а 103 души влязоха зад решетките след насилие в новогодишната нощ. За да избегне подобни инциденти, Берлин предприе драстични мерки. По улиците ще патрулира огромна група за сигурност, а пред Бранденбургската врата, където ще бъдат изстреляни фойерверките, ще бъде въведен строг контрол, включително входна такса от 10 евро. Аня Диршке, говорител на берлинската полиция заяви: "Подготвяме се за тази операция от много дълго време и работим в тясно сътрудничество с пожарната. Ще работим в тясно сътрудничество с двата командни екипа, за да можем да действаме незабавно и гъвкаво." В интернет се провежда и кампания за предупреждение и повишаване на осведомеността.

Повече от 90 000 полицаи и служители на реда ще патрулират по улиците на френските градове в неделя, за да се уверят, че Новата година ще премине без инциденти. 6 000 служители ще патрулират само в Париж, където се очакват впечатляващи церемонии. Френската столица, която ще бъде домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г., повиши нивото си на тревога от тероризъм до високо на фона на войната между Израел и ХАМАС.

Продажбата и консумацията на алкохол ще бъдат забранени в определени зони, а достъпът до празненствата ще бъде разрешен само след контрол. В новогодишната нощ на булеварда "Шанз Елизе" се очакват между 700 000 и 1 милион души, а в целия град - над 1,5 милиона зрители. Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи заявява: "ще вдигнем 10 хеликоптера на Националната жандармерия и те ще летят над цялата страна, ще помагат на полицията, ще идентифицират проблеми и ще помагат на служителите да се намесят. Също така, и това е новост за 31 декември, ще вдигнем дронове, които се оказаха много ефективни по време на първенството по ръгби, както и в случай на насилие в градовете. Правоприлагащите органи ще използват много въздушни средства".

На фона на опасенията за възможни терористични нападения или други наситени с напрежение сцени, Италия ще наложи и специални мерки за сигурност за новогодишната нощ. Запалването на фойерверки и други пиротехнически устройства ще бъде забранено в историческия център на Рим, както и администрирането и продажбата на напитки и храни в стъклени бутилки и кутии. Глобата ще достигне 200 евро (399 лева).