Министрите на отбраната на Япония, Великобритания и Италия подписаха споразумение за създаване на съвместна организация за разработване на нов модерен изтребител, докато страните настояват да засилят сътрудничеството си в лицето на нарастващите заплахи от Китай, Русия и Северна Корея, съобщава Associated Press.

Миналата година трите страни се споразумяха да обединят предишните си индивидуални планове - японският Mitsubishi F-X да замени излизащите от употреба F-2, разработени съвместно със САЩ, и британският Tempest - за производството на новия боен самолет, който да бъде въведен в експлоатация през 2035 г.

Япония, която бързо изгражда армията си, се надява да разполага с по-голям капацитет, за да се противопостави на нарастващата заплаха от Китай и да позволи на Великобритания да има по-голямо присъствие в Индийско-Тихоокеанския регион.

Министърът на отбраната на Япония Минору Кихара на съвместна пресконференция със своите британски и италиански колеги Грант Шапс и Гуидо Кросет заяви, че съвместното разработване на високопроизводителен изтребител е "незаменимо за осигуряване на въздушно превъзходство и създаване на условия за ефективно възпиране" в момент, когато Япония е изправена пред все по-тежка заплаха за сигурността.

Кихара заявява, че "днес нито една държава не може да се защити сама, като добавя, че осигуряването на технологии и финансиране за разработването на усъвършенстван изтребител е свързано с големи рискове. Съвместната тристранна програма Global Combat Air Program е "историческа програма", добавя той, която позволява на трите държави да работят заедно за създаването на нов изтребител, като същевременно намаляват рисковете.

Съгласно плана съвместен орган, наречен Международна правителствена организация, ще управлява съвместното предприятие от частния сектор, в което участват японската Mitsubishi Heavy, британската BAE Systems PLC и италианската Leonardo, което ще контролира разработването на самолета. Организацията е натоварена със задачата да разпределя работата в различни области, като например двигателя и авиониката.

Организацията, известна като GIGO, ще бъде със седалище във Великобритания и ще бъде ръководена от японски служител, а съвместното предприятие ще бъде ръководено от италиански представител, допълва Кихара. Ръководните постове ще се сменят на всеки няколко години.