Федералната германска столица е на прага на транспортен колапс заради посещението на държавния глава на САЩ Джо Байдън, пише вестник BILD.

Президентът на САЩ ще отлети тази вечер за столицата на Германия. Властите в Берлин предупредиха предварително за "мащабни ограничения на трафика“ от 15:00 часа в четвъртък до петък вечерта. Шофьорите се съветват да избягват центъра на града, особено районите на Потсдамер Плац, президентския дворец Белвю и правителствения квартал на брега на Шпрее около Бундестага. Там ще бъде спряно дори движението по вода. А местните жители ще трябва да представят документи за самоличност, за да влизат или излизат от домовете си.

Много градски влакове (S-Bahn), които се движат през центъра на града, ще бъдат отменени или разписанието им – значително "разредено“. Същото важи и за регионалните и междуградските влакове, метрото и автобусите, чиито маршрути минават в близост до двореца Белвю. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме Джо Байдън там в петък.

От съображения за сигурност берлинската полиция не дава точна информация къде и кога ще се състоят събития с участието на Байдън. Не се знае и къде точно той ще нощува днес. Преди това президентът на САЩ е избирал хотел Adlon близо до Бранденбургската врата. Според BILD програмата на Байдън включва комуникация със 102-годишната Марго Фридландер, оцеляла от Холокоста. След церемонията в двореца Белвю Байдън ще отиде в Канцлерството при Олаф Шолц, където ще се срещне още с френския президент Еманюел Макрон и премиера на Великобритания Кийр Стармър. Американският президент ще напусне Берлин в петък вечерта.