Американската космическа агенция (НАСА) отложи своята програма "Артемида“ за кацане на астронавти на Луната до 2026 г. поради технически проблеми, съобщава Reuters.

Първите две мисии Artemis на космическата агенция бяха отложени с близо година поради закъснения, за да се даде на екипите повече време за разрешаване на проблемите, разкри администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Мисията Artemis 3, първото кацане на Луната с екипаж на програмата с помощта на SpaceX Starship, е планирана за септември 2026 г. Преди това беше планирано да бъде реализиран в края на 2025 г.

Неговият предшественик, Artemis -2, също отложен, сега е планиран за септември 2025 г. Мисията включва летене на четирима астронавти с построена от Lockheed Martin капсула Orion около Луната и обратно.

"Новата времева линия разпознава много реалните предизвикателства в развитието, пред които са изправени нашите индустриални партньори," казва Амит Кшатрия, ръководител на отдела за стратегия за изследване на Луната и Марс на НАСА.

Съединените американски щати обявиха намерението си да се върнат на Луната за първи път от 1972 г.

Тогава НАСА планира тази мисия за 2024 г. и дори назова имената на четиримата астронавти, участващи в нея.

Впоследствие Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса на САЩ обяви, че планира да кацне астронавти на Луната в края на 2025 г.

Също в края на 2023 г. НАСА представи "космически трейлър“, разказващ за мисиите, експериментите и други изключителни събития, планирани от агенцията за тази година.