Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отрекоха медийния доклад на американския вестник The New York Times, че "стотици“ военнослужещи на Киев може да са попаднали в плен на руснаците при изтеглянето им от Авдеевка, предава УНИАН.

Данните за точния им брой все още се проверяват, но определено не става въпрос за "стотици“, както твърди изданието. Това уточни говорителят на Оперативно-стратегическата групировка войски "Таврия“ Дмитрий Лиховий, според hromadske. По думите му със статията журналистите на изданието са разпространили "руския наратив“.

"Източниците, на които се позовават, са абсолютно несъстоятелни, защото няма такива хора и това не е факт“, подчерта още говорителят на ОСГ "Таврия“.

Той подчерта още, че Русия продължава своята агресия и в информационното поле, използвайки "банални фейкове, които се разпространяват от авторитетни световни медии“.

"Тези твърдения на руската пропаганда относно стотици и хиляди украински пленници са пълна дезинформация, която не е потвърдена с нищо“, обобщи Лиховий.

По-рано The New York Times, позовавайки се на оценки на самите военни и висoкопоставени западни служители, написа, че по време на изтеглянето на украинските военни от Авдеевка стотици войници вероятно са били пленени или изчезнали безследно.

"Оценките за това колко украинци са били заловени или изчезнали варират и точен брой може да не е възможен, докато Украйна не укрепи нови отбранителни линии извън града. Но двама войници, които знаят за отстъплението на Украйна, изчисляват, че между 850 и 1000 войници изглежда са пленени или са изчезнали. Според западни служители тези числа изглеждат точни“, написа американският вестник.

От 110-та отделна механизирана бригада съобщиха, че изтеглянето на личния състав от Авдеевка е станало в условията на непрекъснати бомбардировки от руската авиация и артилерийски обстрел, постоянни атаки с дронове, нападения срещу евакуационни машини и обстрели на пътища.