Европейската комисия работи по предложение за наказание на Словакия за "подкопаване на демократичните норми“, което може да доведе до спиране на средствата за Братислава от фондовете на Общността, съобщава Bloomberg

Комисията се е подготвила да започне процедура за търсене на отговорност от Братислава във връзка с решението на премиера Роберт Фицо да премахне специализираната прокуратура, която наблюдаваше случаи на корупция, включващи средства от ЕС.

Процесът е на ранен етап и изисква одобрението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Около 80% от всички публични инвестиции в Словакия се финансират от фондовете на ЕС. Всички потенциални проблеми с финансирането могат да бъдат сериозен удар за страната-членка на ЕС и еврозоната, която вече е изправена пред проблеми поради прекомерни публични финансови дефицити.

Едно от предложенията е Европейската комисия да използва т.нар. механизъм за обвързване с условия, който позволява на ЕС да замрази финансиране, когато прецени, че парите му са изложени на риск, поясняват източници на агенцията, пожелали анонимност.

По този начин ЕС би могъл да задържи част от 12,8 милиарда евро от кохезионните фондове, отпуснати на Словакия от бюджета на Общността. Словакия трябва да получи тази сума за периода 2021-2027 година.

Според един от събеседниците ЕК също проучва възможността за връщане на всички или на част от 2,7 милиарда евро безвъзмездни средства за COVID-19, които Словакия получи като част от разходите на ЕС за борба с последиците от пандемията. Създаването на специализираната прокуратура бе условие за отпускането на тези средства.