Ресурсите на Германия и нейните федерални провинции за приемане на мигранти са практически изчерпани. Това подчертава министърът на вътрешните работи на ФРГ Нанси Фезер в писмо до Европейската комисия, съобщава изданието Der Spiegel.

В понеделник министърът нареди въвеждането на временни мерки за контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се намали притокът на бежанци и като част от борбата срещу терористичната заплаха. В писмото министърът говори за тежката ситуация в областта на миграцията в страната.

Фезер описва ситуацията като "постоянно тревожна“. В същото време миграционните власти все повече достигат предела на своите възможности за приемане, настаняване и осигуряване на бежанците. В писмото се предоставя и статистика, според която около 50 000 нелегални мигранти са дошли в Германия от януари до юли 2024 година. Министърът нарича тази цифра "недопустимо висока“.

Освен това Фезер изрази загриженост относно "нарастващата дисфункция“ на системата на Дъблинския регламент за приемане на бежанци в ЕС. Съгласно тази система отговорността за обработката на молбите за убежище се носи от държавите от ЕС, в които мигрантите влизат първоначално.