Депутатът от Върховната Рада Маряна Безуглая призовава държавния глава на Украйна Володимир Зеленски да уволни главнокомандващия Въоръжените сили (ВСУ) генерал Александър Сирски и министъра на отбраната Данаил Умеров, като ги обвини в "престъпна дейност“, съобщава изданието "Страна.ua“.

По думите й във вторник "по искане на Сирски“ Умеров е уволнил главния инспектор на Министерството на отбраната Игор Воронченко.

"Веднага след като докладва на щаба за катастрофалната ситуация с обучението в учебните центрове на ВСУ, откровеният и подробен доклад на Воронченко изуми всички и предизвика голям гняв. ГИМО беше последният аванпост, който предостави поне някакъв вид експертиза относно това, което наистина се случва във ВСУ“, пише Безуглая.

По нейни данни Инспекторатът провежда разследване на свалянето на украински самолети от ПВО, включително F-16.

"Предполагам, че сега ще има опит за унищожаване на всички доказателства. Това е важен момент, който показва, че няма министър на отбраната, способен да упражнява контрол, а системата катастрофално отхвърля истината. Става въпрос за престъпната дейност на министъра на отбраната и главнокомандващия ВСУ. Моментът, в който оставката и на Умеров, и на Сирски, с тяхното заместване не със следващите "столове“, а с приемането на ново поколение в ръководството на ВСУ и системни промени, става критично важен за съществуването на държавата, тъй като с този темп те, действайки като съучастници, ще унищожат всички, с изключение на шутовете, дори и физически“, уверява депутатът.

Тя призовава Зеленски "да не се оставя да бъде подведен“.