Милиони военни имейли са изпратени по погрешка до Мали, руски съюзник, поради малка печатна грешка, съобщава BBC.

Имейлите, предназначени за домейна ".mil" на американските военни, от години се изпращат до западноафриканската държава, която завършва с наставката ".ml".

Съобщава се, че някои от имейлите съдържат чувствителна информация като пароли, медицински досиета и маршрути на висши офицери.

Пентагонът e заявил, че е предприел стъпки за справяне с проблема.

Според Financial Times, който първи е съобщил за това, нидерландският интернет предприемач Йоханес Зурбиер е идентифицирал проблема преди повече от 10 години.

От 2013 г. той има договор за управление на националния домейн на Мали и според съобщенията през последните месеци е събрал десетки хиляди неправилно насочени имейли.

Никой от имейлите не е бил маркиран като класифициран, но според FT те са включвали медицински данни, карти на американски военни съоръжения, финансови записи и документи за планиране на официални пътувания, както и някои дипломатически съобщения.

Зурбиер е написал писмо до американски служители този месец, за да алармира. Той е заявил, че договорът му с правителството на Мали трябва да приключи скоро, което означава, че "рискът е реален и може да бъде използван от противниците на САЩ“

Военното правителство на Мали трябва да поеме контрола над домейна в понеделник.

Американските военни комуникации, които са обозначени като "класифицирани“ и "строго секретни“, се предават чрез отделни ИТ системи, което прави малко вероятно те да бъдат случайно компрометирани, според настоящи и бивши американски служители.

Но Стивън Странски, адвокат, който преди това е бил старши съветник в отдела за разузнаване на Министерството на вътрешната сигурност е заявил, че дори привидно безобидна информация може да се окаже полезна за противниците на САЩ, особено ако включва подробности за отделни служители.

"Този ​​вид комуникации са означавали, че чуждестранен агент може да започне да създава досиета за нашия собствен военен персонал за шпионски цели или може да се опита да ги накара да разкрият информация в замяна на финансова облага“, е разяснил Странски. "Това със сигурност е информация, която чуждо правителство може да използва.

Лий Макнайт, професор по информационни изследвания в университета в Сиракюз, смята, че американската армия е имала късмет, че проблемът е бил привлечен до вниманието й и имейлите са отивали към домейн, използван от правителството на Мали, а не до киберпрестъпници.

Той е добавил, че "печатната грешка" - вид киберпрестъпност, насочена към потребители, които неправилно изписват интернет домейн е често срещана. "Те се надяват, че човек ще направи грешка.

Когато се свърза с BBC, говорител е предал, че министерството на отбраната е наясно с проблема и той се приема сериозно.

Те са предали, че отделът е предприел стъпки, за да гарантира, че ".mil" имейлите не се изпращат до неправилни домейни, включително блокирането им, преди да напуснат и уведомяването на подателите, трябва да потвърдят целевите получатели.

Както Макнайт, така и Странски са подчертали, че човешките грешки са основен проблем за ИТ специалистите, работещи както в правителството, така и в частния сектор.

"Човешката грешка е най-сериозният проблем за сигурността в ежедневието“, е допълнил Странски. "Ние просто не можем да контролираме всеки един човек, всеки един път“.