Тази седмица външна станция за радиационен мониторинг в близост до Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е била унищожена поради обстрел и пожар. Това съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Подчертава се, че поради това ефективността на възможностите на станцията да открива и измерва всяко радиоактивно изхвърляне по време на авария е намаляла допълнително.

Съобщава се, че разрушеното съоръжение се намира на приблизително 16 километра югозападно от централата.

"От началото на 2022 година няколко станции за радиационен мониторинг в 30-километровата зона около Запорожката атомна електроцентрала са били извън строя в различни периоди от време поради щети, получени в резултат на конфликта. Четири станции, т.е една четвърт от 14-те, съществували преди конфликта, в момента са недостъпни“, се казва в съобщението на МААЕ.

Отбелязва се също, че последният инцидент е станал няколко дни след 16-часово прекъсване на електрозахранването в град Енергодар, което доведе до временно спиране на работата на някои станции за радиологичен мониторинг на околната среда.

"Работата на оборудване за дистанционен радиационен мониторинг е критична част от осигуряването на ядрена безопасност в световен мащаб. Тези системи са важни за непрекъснато наблюдение на нивата на радиация и, в случай на авария, за бърза оценка на текущото и потенциално радиологично облъчване и какви защитни мерки могат да бъдат необходими“, поясняват от МААЕ.