"С оглед на заплахата, която представлява Русия", германският канцлер Олаф Шолц призовава за значително увеличаване на производството на отбранителна техника в Европа, пише Stern.de.

Европейските партньори трябва да обединят поръчките си и да осигурят на отбранителната индустрия сигурност на доставките за следващите десетилетия, отбелязва Шолц в понеделник при старта на строителството на нов завод за боеприпаси за отбранителната група Rheinmetall. "Трябва да се откажем от производството и да преминем към мащабно производство на отбранителна техника".

Това е "спешно необходимо. Защото, колкото и да е трудна тази реалност, ние не живеем в мирни времена", подчертава канцлерът. Агресивната война на Русия в Украйна и открито формулираните "имперски амбиции" на президента Владимир Путин са "сериозна заплаха за европейския мирен ред". В тази ситуация важи следното: "Ако искате мир, трябва успешно да възпирате потенциалните агресори".

Шолц коментира това по време на церемонията по полагането на основите на нов завод за боеприпаси на Rheinmetall в Унтерлус, Долна Саксония. След строителството и пусковия етап заводът ще произвежда 200 000 артилерийски боеприпаса годишно.

Канцлерът споменва за "специален ден" за "сигурността на нашата страна и на цяла Европа". Инвестирайки в завода, Rheinmetall е създал "основата за независимо и най-вече постоянно снабдяване на Бундесвера и нашите партньори в Европа с артилерийски боеприпаси".

Поръчката на отбранително оборудване не е като покупката на автомобил, заявява Шолц. Тя трябва да бъде планирана в дългосрочен план. 'Танковете, гаубиците, хеликоптерите и системите за противовъздушна отбрана не седят просто някъде на рафта". Ако не се поръча нищо в продължение на години, "тогава нищо няма да бъде произведено“. Канцлерът дава висока оценка на това, "колко бързо Rheinmetall и други компании от отбранителната промишленост са се включили в ситуацията".

200 000 артилерийски снаряда годишно в планирания завод са впечатляващи, подчертава Шолц. "От друга страна, ние знаем, че в момента на фронта в Източна и Южна Украйна се изстрелват няколко хиляди артилерийски снаряда - на ден, забележете“. А складовете на Бундесвера бяха "доста празни" още преди руската агресивна война.

Украйна ще реши "дали нашият мирен ред, дали нашият основан на правила свят има бъдеще", подчертава Шолц. "Русия трябва да се провали в опита си да анексира съседната си държава със сила". Не само САЩ, но и европейските държави "трябва да направят повече, за да окажат подкрепа", отбелязва канцлерът. "Поетите досега ангажименти просто не са достатъчни."