Хърватия преустанови временно издаването на разрешителни за внос на живи овце и кози от Гърция и Румъния, където продължава да се разпространява чума по животните, съобщава македонският вестник "Независен“, като се позовава на Министерството на земеделието в Загреб.

"Поради непрекъснатото разпространение на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция и високия риск от въвеждане на тази болест в Република Хърватия чрез пратки с живи животни, Министерството на земеделието, горите и рибарството реши в сътрудничество с Държавния инспекторат да не издава разрешителни за внос на пратки с дребни преживни животни (овце и кози) от цялата територия на Гърция и Румъния за Хърватия“, се казва в съобщението на министерството.

В момента, както посочват, няма ограничения за месо и месни продукти от дребни преживни животни и други животински продукти, добити от овце и кози.

Решението бе взето, след като компетентните органи на Гърция и Румъния информираха страните-членки на ЕС за по-нататъшното разпространение на чумата по дребните преживни животни и решението повече да не се изпращат пратки с животни в други страни-членки на ЕС без тяхното одобрение.

Хърватия информира Европейската комисия и компетентния орган на Румъния за решението, става ясно още от съобщението.

Тази мярка е с временен характер и ще бъде преразгледана, след като компетентните органи на Румъния и Гърция информират страните-членки на ЕС за преустановяване на разпространението на болестта.