Жителите на малкия френски архипелаг Сен Пиер и Микелон, разположен край бреговете на Канада, започнаха гласуването на първия на предсрочните избори за френския парламент, предаде France 24.

След това за тях ще гласуват избирателите на френските острови в Карибско море и южноамериканската територия на Френска Гвиана. 

По-късно гласуването ще започне в териториите в Тихия океан, а след това и в Индийския океан.

В неделя (30 юни) ще започне гласуването на континента.

На избори в два тура французите избират 577 членове на долната камара на Националното събрание. Очертанията на новия парламент ще станат ясни след втория тур, който ще се проведе седмица по-късно - на 7 юли.

Предвижда се висока избирателна активност - около 49 милиона французи имат право на глас.

В понеделник (1 юли) Макрон планира да свика заседание на кабинета, за да вземе решение за следващия курс на действие, е коментирал правителствен източник пред AFP.

"Решението на френския президент да свика предсрочни избори след победата на "Националният сбор" на европейските избори този месец смая приятелите и враговете на Макрон и постави под съмнение втората по големина икономика в Европа", пише дренската медия.

Парижката фондова борса претърпя най-големия си месечен спад от две години през юни, според данни, публикувани в края на тази седмица.

Социологическите проучвания предричат ​​победа на "Националният сбор" на Марин льо Пен и техните съюзници. Според някои оценки те дори могат да получат абсолютно мнозинство в долната камара.