В рамките на поредица от двустранни срещи държавният глава на Украйна Володимир Зеленски се опита да убеди западните си съюзници да помогнат за връщането на бежанци във военна възраст обратно във воюващата им родина, но получи отказ, отбелязва Bloomberg.

Една от възможните причини, според агенцията, е недостигът на работна ръка, пред който са изправени страните от Централна и Източна Европа, по-специално Полша и Чешката република.

Ръководителят на една от чешките бизнес структури и бивш държавен секретар по европейските въпроси Томаш Проуза твърди, че много компании в страната зависят от украинските бежанци и - например - строителната индустрия в страната ще "спре напълно“ без работници от Украйна.

Над шест милиона украинци са избягали от родината си след началото на войната, отбелязва Bloomberg, позовавайки се на Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Националната банка на Украйна прогнозира, че още 400 000 души ще напуснат страната тази година поради трудности като прекъсвания на електрозахранването и заплахи за енергийната инфраструктура.