Ръководителите на отбраната на Западна Африка съставят план за потенциална военна намеса и противодействие на преврата от миналата седмица в Нигер, включително разполагане на сили. Това са заявили от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), цитира Reuters.

"Регионалният блок няма да издаде кога и къде ще удари. Това решение ще бъде взето от държавните глави", е заявил Абдел-Фатау Муса, комисар на ECOWAS по политическите въпроси, мира и сигурността.

"Всички елементи, които ще влязат във всяка евентуална намеса, са разработени тук, включително необходимите ресурси, как и кога ще разположим силите“, е посочил той при закриването на тридневна среща в столицата на Нигерия Абуджа.

ECOWAS вече наложи санкции на Нигер и заяви, че може да разреши използването на сила, ако лидерите на преврата не възстановят властта на избрания президент Мохамед Базум до 6 август.

15-членната организация изпрати делегация в Нигер, търсейки "приятелско решение“, но източник на британската медия е съобщил, че среща на летището с представители на хунтата не е довела до пробив.

"Искаме дипломацията да работи и искаме това послание да им бъде ясно предадено, че им даваме всяка възможност да обърнат това, което са направили“, е подчертал Муса.