Началниците на западноафриканските армии трябва да проведат втори и последен ден от преговорите в петък в столицата на Гана Акра, където те обсъждаха подробностите за възможна военна интервенция в Нигер, ако дипломацията не успее да отмени резултатите от станалия там военен преврат, пише Reuters.

Военни офицери свалиха президента на Нигер Мохамед Базум на 26 юли и се противопоставиха на призивите на ООН, Западноафриканския блок ECOWAS и други да го върнат на поста, което накара регионалните сили да наредят събирането на резервни сили.

По време на двудневната си среща, която завършва с церемония по закриването около 18:00 часа българско време, началниците на отбраната обсъждат логистиката и други аспекти на възможно разполагане, съгласно официалния график.

Използването на сила остава последна мярка, но "ако всичко останало се провали, храбрите сили на Западна Африка... са готови да отговорят на призива на дълга“, заяви комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса в началото на събитието в четвъртък.

По думите му, повечето от 15-те държави-членки на блока са готови да участват в резервните сили, с изключение на тези, които също са под военно управление - Мали, Буркина Фасо и Гвинея - и малката Кабо Верде.

Всяка ескалация ще дестабилизира още повече бедния регион Сахел в Западна Африка, който вече се бори с десетилетен ислямистки бунт.

Нигер също има стратегическо значение извън Западна Африка поради своите запаси от уран и петрол и ролята си на център за чуждестранни войски, участващи в битката срещу бунтовниците, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава.