Руският външен министър Сергей Лавров беше изправен пред множество критики от западните дипломати на срещата на министрите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) в Скопие. Част от делегациите напуснаха залата, докато Сергей Лавров говореше, пише северномакедонският Канал 5.

В 15-минутната се реч Сергей Лавров повтори тезата на Русия, че "разширяването на НАТО на изток е виновно за завръщането на войната в Европа" и обвини Запада, че подкрепя "неонацисткия режим в Киев". След речта той напусна заседанието.

Заседанието напусна и външният министър на Дания Ларс Локе Расмусен, който е заявил, че "опитите на Русия да обвини другите за действията й са прозрачни. Няма да направим компромис с основните принципи на европейския ред за сигурност или да позволим на Русия да забрани на Украйна да има своя собствена независима държава, външна политика и политика на сигурност. Това са принципи, с които самата Русия се е съгласила".

Джеймс О'Брайън, помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, е заявил, че "Русия се опитва да подкопае работата на ОССЕ".

"Присъединявам се към гласовете на тези мои колеги, които призовават Русия да спре да нарушава основните принципи на организацията, но не съм сигурен, че искат да го чуят", е заявил О'Брайън, който присъства на срещата вместо Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който вчера напусна Скопие.

Германският външен министър Аналена Бербок е заявила, че "сътрудничеството в ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че Русия е поставила огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина", добавяйки, че "те няма да позволят играта на Русия да унищожава организации, които разчитат на мирно съжителство и сътрудничество".

Министърът на външните работи на Люксембург Ксавие Бетел е коментирал, че "Русия с поведението си разруши всичко, което беше изградено в културата, политиката, икономиката и отношенията с други страни".

"Сега близки приятели на Путин са Пхенян, Северна Корея, Сирия... Международната общност не разбира какво се случи. Но всички виждаме какъв е разказът от ваша страна. Започването на война е лесно, но завършването й показва какъв лидер сте. Никога не е късно да разбереш, че си направил голяма грешка. Затова не мога да седя тук и да слушам речта на Лавров", категоричен е Бетел.

Запитан за пристигането на Лавров в Скопие, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е заявил по-рано, че това не е дипломатическа победа за Русия.

"Това абсолютно не е дипломатическа победа за Русия, това е дипломатическа победа за ОССЕ, имайки предвид, че функционирането на организацията беше поставено под въпрос. С това ОССЕ ще продължи да функционира и ще продължи да бъде гарант за осигуряване на развитието на демократични и мирни процеси в Европа", е допълнил Ковачевски.

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел напусна Скопие ден по-рано. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също си тръгна от Северна Македония преди Сергей Лавров да пристигне.