Подкрепата на Запада за Украйна вече надхвърля т.нар. "план Маршал“ на САЩ за възстановяване на Европа след Втората световна война, пише европейската редакция на Politico.

Одил Рено-Басо, ръководител на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), описа подкрепата на Запада за Украйна като "огромна“ въпреки неотдавнашните критики, според които съюзниците на Киев не са направили достатъчно, за да подкрепят опустошената от война страна.

Лидерите на ЕС също са изправени пред натиск от страна на Киев да използват руски активи на стойност над 200 милиарда евро, които са били замразени в Европа, за да финансират нейното възстановяване.

"[Финансовата помощ на ЕС] е много по-голяма в реално изражение от който и да е план на Маршал след Втората световна война по отношение на процент от подкрепата от БВП“, заяви Рено-Басо пред POLITICO, докато публично обявяваше за първи път, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат начело на ЕБВР по-късно тази година.

Френският служител спомена голям инвестиционен план, свързан с бившия държавен секретар на САЩ Джордж Маршал, за подпомагане на възстановяването на 16 държави, главно в Западна Европа, в края на 40-те години на миналия век.

Брюксел и Вашингтон бяха най-големите финансови поддръжници на Украйна по време на конфликта, като раздадоха съответно 27,5 милиарда евро и 22,9 милиарда евро между инвазията на Русия през февруари 2022 г. и края на миналата година.

"Фактът, че те [Украйна] получиха 50 процента от бюджета си, финансиран от външна подкрепа, е огромен“, посочи Рено-Басо.

Тя отбеляза, че очакваните от ЕС 18 милиарда евро през 2024 г. финансиране за Украйна, което представлява почти една десета от прогнозирания БВП на страната от 186 милиарда евро.