Условията за провеждане на противовъздушна отбрана (ПВО) по време на войната в Украйна са безпрецедентни поради доставката на чуждестранни огнестрелни оръжия и мащаба на използването на безпилотни самолети. Това заяви командващият войските на ПВО и ПРО - заместник-главнокомандващият на ВКС на Русия генерал-лейтенант Андрей Семенов, цитиран от ТАСС.

"Значителната подкрепа за въоръжените сили на Украйна от САЩ и други страни от НАТО, както и широкият пространствен мащаб на бойните действия, в същото време определят безпрецедентните условия за провеждане на противовъздушна отбрана в хода на СВО. В същото време най-сложният клас цели са средства за огнево поражение чуждестранно производство: оперативно-тактически и крилати ракети с въздушно и наземно базиране, както и ракети от различни класове“, пише в статията си генерал-лейтенантът.

Той добавя, че мащабът на използване на промишлени и самоделни безпилотни летателни апарати, които се произвеждат с помощта на специални композитни материали за намаляване на тяхната видимост и са способни да летят на изключително ниски височини, също е станал безпрецедентен.