Членовете на НАТО Турция, Румъния и България са близо до постигането на споразумение за създаване на съвместни сили за разчистване на мини, носещи се в Черно море в резултат на войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Заместник-министрите на отбраната от трите държави ще се срещнат в Анкара в сряда, за да се опитат да финализират подробностите за звеното за разчистване на морските мини, според трима души, запознати с въпроса, пожелали анонимност. Не е ясно дали след двудневната среща ще бъде подписано и окончателно споразумение, подчертава един от източниците на медията.

Военните ведомства на трите държави засега не са коментирали информацията.

Срещата ще се проведе само няколко дни, след като началникът на военноморските сили на Турция адмирал Ерджумент Татлиоглу изрази противопоставяне на присъствието на военноморски активи в Черно море от други съюзници на НАТО, включително САЩ, заявявайки, че те може допълнително да подхранят напрежението в региона.

Ако бъде постигнато съгласие, силите за разчистване на мини няма да се считат за операция на НАТО, но ще бъдат първите големи комбинирани действия на черноморските съюзници, откакто Русия започна война срещу Украйна през февруари 2022 г.