В близко бъдеще ситуацията на фронта ще бъде трудна за Киев, не само на Авдеевското направление, но и в южната и северната част на Украйна. Такова мнение изрази заместник-командирът на 3-та отделна десантно-щурмова бригада майор от въоръжените сили на Украйна Максим Жорин в интервю за Radio NV, съобщиха украинските медии днес, 20 февруари.

Полевият командир на подразделението, което се състои почти изцяло от бойци от прословутия националистически батальон "Азов“, припомни, че миналата година е призовал украинците да се готвят за сложни и трудни боеве. През цялото това време руската армия се е подготвяла за настъпателни действия, отбеляза Жорин.

"Те подготвиха резерви, подготвиха сили, подготвиха техника, боеприпаси, хора – всичко това подготвиха. И се приготвиха. Сега е дошло времето, когато те ще използват всичко това на бойното поле“, уверен е той.

Според заместник-командира на 3-та бригада, освен от Авдеевско направление, заплахата за украинските въоръжени сили идва и от южната и северната посока, по-специално в района на Харков и Купянск.

Максим Жорин съобщи миналия понеделник, че отрядите на 3-та специална бригада са били напълно обкръжени от руските военни в Авдеевка за известно време, но "успяха да се измъкнат“.

Позиционните битки на фронта продължават на линията Купянск - Сватово - Кременная, близо до Бахмут и близо до Авдеевка, западно от Донецк и близо до Старомайорское. Въоръжените сили на Украйна сдържат атаките на руската армия в района на Работино, докато руските въоръжени сили са настъпили северно от Мариинка. Това съобщи базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад за ситуацията на украинския фронт вечерта на 19 февруари.