Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни е "категорично против“ мобилизацията на затворници в редиците на армията. Това обяви омбудсманът по правата на човека Дмитрий Лубинец, предава УНИАН.

На 4 януари омбудсманът участва в обсъждането на нашумелия правителствен проектозакон за мобилизацията по време на заседание на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада, на което е присъствал и Залужни. В хода на заседанието Лубинец е говорил за това как би могла да бъде организирана мобилизацията на затворниците.

"Например, аз предложих: ако на законово ниво регистрирате всички възможни категории граждани на Украйна, които могат да бъдат мобилизирани, тогава няма ли смисъл да се регистрират и тези, които излежават присъди?... Казах, че знам как да се взимат затворници. Много е просто“, сподели омбудсманът.

По думите му подобни действия се определят на ниво закон. "Необходими са две условия: първо, гражданин на Украйна, който е в този статут, да иска да попадне в съответното звено. Второ, съответното звено да е готово да приеме такъв гражданин на Украйна“, поясни Лубинец.

Залужни обаче "твърдо се обяви против това“, допълни той.

"От друга страна казах, че ако тези две условия са изпълнени, когато самото звено е готово да поеме затворник, то ще носи отговорност за такова лице. Разбираме, че първо трябва да съберат информация, да направят някакъв анализ дали наистина имат нужда от такъв човек“, заяви още омбудсманът.

В края на 2023 година президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че военните са поискали мобилизацията на още до 500 000 души. След това кабинетът на министрите внесе в Радата проектозакон, който предвижда подобряване на мерките за мобилизация.

Документът бе обсъден в парламента с участието на Валери Залужни. Медиите съобщиха, че главнокомандващият ВСУ се е противопоставил на предложението за мобилизиране на осъдените. В правителствения законопроект за мобилизацията бяха открити много "гафове“, поради което министрите го оттеглиха.