Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни отправя някои препоръки към проектозакона за мобилизация в страната, предаде УНИАН.

"Генералният щаб на ВСУ като цяло одобрява новия проектозакон за мобилизацията и реда за отбиване на военна служба, който в момента се доработва във Върховната рада и някои разпоредби, от който вече предизвикаха значителен отзвук в обществото. Но някои норми трябва да бъдат премахнати от документа". Това се посочва в писмото на Генералния щаб до Комитета на Върховната рада по национална сигурност, отбрана и разузнаване, подписано от главнокомандващия ВСУ Валери Залужни. Текстът на писмото е публикуван от депутата Марияна Безуглая във Facebook.

"Официалната позиция на Залужни относно настоящия вариант на законопроекта за набиране, мобилизация и служба: Това се случва след месеци на преговори с него и неговия Генщаба на ВСУ. Имайте предвид, че главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна подкрепя всички останали норми на проекта, в писмото му са представени само коментари",  подчертава Безуглая в публикацията.

Така в писмото от 20 декември се съдържат следните коментари на Генералния щаб относно нормите, "които не отговарят на интересите на ВСУ и не допринасят за осигуряване на отбранителната способност на държавата":

Приемане на всички жени на военна регистрация. Според Генералния щаб това ще доведе до двойно натоварване на здравните заведения, които извършват медицински прегледи на подлежащите на военна служба лица, както и ще предизвика "определен резонанс" в обществото и ще насърчи жените масово да напускат Украйна. Генералният щаб предлага да се остави положението с жените в сегашното състояние и да се върне към реформата след войната.

Задължителна ротация на военнослужещите след 3 месеца на фронтовата линия и предоставяне на 90-дневен отпуск след 24 месеца служба. Генералният щаб отбелязва, че ВСУ изпитва остър недостиг на обучени кадри, поради което е невъзможно да се извърши такава ротация и масово да се предоставят дълги отпуски на военнослужещите. Отбелязва се, че сега почти всички бойни части се намират в районите на изпълнение на задачите. Генералният щаб предлага тези норми изобщо да бъдат премахнати от проектозакона, тъй като "не могат да бъдат приложени днес".

Назначаване на военнослужещи с инженерна специалност изключително на инженерни длъжности. Генералният щаб отбелязва, че мобилизационният ресурс е изключително ограничен, поради което подобна норма е неуместна. Тя би направила невъзможно назначаването на съществуващи военнослужещи на свободни длъжности. Предлага се тази норма да бъде премахната.

Задължителна ротация на служителите на здравните заведения, които извършват медицински прегледи на всеки три години. Според Генералния щаб тази практика "ще направи невъзможно запазването на опита" и "ще разруши системата на военното отчитане", поради което тази норма е неподходяща.

Освобождаване на хора с увреждания от 2-ра група. От Генералния щаб предлагат тази разпоредба да се премахне от законопроекта, без да се аргументират.

"За да се осигури изпълнението на задачите за отблъскване на въоръжената агресия срещу Украйна, моля за ускоряване на регистрацията на законопроекта и разглеждането му във Върховната рада“, пише Залужни в писмото.