Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни проведе първия си телефонен разговор с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун, предава РБК-Украйна.

"Най-напред подробно запознах колегата с актуалното състояние на нещата, оперативната обстановка на фронта, нашите стъпки в отбрана и настъпление, той ме информира за активизирането на действията на противника по определени направления и неговите възможни планове“, написа Залужни в канала си в Telegram.

В поста си главнокомандващият ВСУ допълва, че е обсъдил с Браун и спешните нужди на военните на Киев, включително средства за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси. Залужни е благодарил и за последния пакет военна помощ, който САЩ обявиха преди броени дни.

Отделно е обсъден и въпросът за обучението на украински военнослужещи и обновяването на частите.

На свой ред генерал Браун е изразил увереност в подкрепата и ползотворното сътрудничество на Украйна в борбата срещу руската агресия.

Браун официално стана новият началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ на 1 октомври, заменяйки на поста генерал Марк Мили.