Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни показа първите пускове на американски ракети с голям обсег на действие ATACMS в страната, предава УНИАН.

"ATACMS. Работата на нашите войници. Благодарим ви за службата! Благодарим на нашите партньори за подкрепата. Заедно - към победата“, написа украинският генерал.

Във вторник държавният глава на страната Володимир Зеленски потвърди, че Украйна е получила и използвала ракети с голям обсег ATACMS.

Часове по-рано в редица американски медии бе съобщено, че САЩ са предали тайно системите на Украйна, за да попречат на руските сили да преразположат военните си бази.

През нощта на 17 октомври ВСУ атакуваха летища с руска авиация в контролираните от силите на Москва Бердянск и Луганск. Операция на украинските сили беше наречена с кодовото име Dragonfly. В хода й бяха поразени девет хеликоптера от различни модификации, специално оборудване, разположено на летищата, пускова установка за противовъздушна отбрана; склад за боеприпаси и писти.