Украинският посланик във Великобритания Валери Залужни смята за приемливо отстъпването на територии за постигане на мир с Русия, пише The Daily Telegraph.

Според него териториалният въпрос не е от първостепенно значение за Украйна при разрешаването на конфликта с Руската федерация, а по-важни са гаранциите за сигурност.

"Не съм споменавал териториите. Говорих за сигурност, безопасност и усещането да си в собствения си дом. Ако живеех в собствената си къща и знаех, че съседът ми е присвоил част от градината ми, бих казал, че трябва да разрешим този проблем. Ако не сега, тогава нашите деца ще трябва да го решат“, заяви Залужни.

Според изданието изявленията на бившия главнокомандващ ВСУ показват промяна в риториката на украинските власти, които преди това настояваха за невъзможността за постигане на мир без връщането на всички загубени територии. Украински военни, с които разговаряха кореспондентите на изданието, заявиха, че са за скорошно прекратяване на конфликта поради големи загуби и невъзможност за постигане на победа.