Твърде рано е да се оценява новият проект за набиране на персонал за въоръжените сили на Украйна и мобилизацията в Украйна 2023 трябва да се върне в рамките, в които работеше преди. Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни, цитиран от УНИАН.

"Все още е малко рано да се оцени набирането, а що се отнася до въпросите на мобилизацията, не е толкова необходимо да се засили, а да се върне към тези граници, към рамката, която работеше преди. Защото сега това, да кажем, е проблемът на тези момчета, които се бият на предните линии (на фронта), някой трябва да ги смени, някой трябва да им помогне“, призова Залужни.

Той подчерта, че процесът на мобилизация просто трябва да се върне в рамките, в които е работил преди.

Главнокомандващият отправи и критика към Зеленски, като разказа и как се е отразило на мобилизацията уволнението заради корупция на областните военни комисари. "...те бяха професионалисти, знаеха как да го направят, а сега гин няма“, публикува думите на Залужни Интерфакс-Украйна.

Припомняме, че на 11 август, след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, на което бяха обсъдени резултатите от проверка на военните служби, президентът обяви, че всички ръководители на регионалните териториални центрове за набиране и социална подкрепа в Украйна щяха да бъдат уволнени.

На 17 август украинският лидер въведе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана от 11 август за освобождаване от длъжност на всички регионални военни комисари. По-късно Зеленски разясни, че уволнените военни комисари ще бъдат заменени от войници, които действително са преминали през бойни действия и разбират как и кой трябва да бъде избран.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов обяви промени в мобилизацията в близко бъдеще: "Това включва привличане на компании за набиране на персонал и много други неща. Не бих искал сега да давам окончателен отговор". Народният депутат Маряна Безуглая написа на 17 декември, че се подготвя пълна мобилизация в Украйна.