Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валери Залужни смята, че ситуацията на фронта е стигнала до задънена улица, когато нито една от страните не може да напредне, защото са еднакво технологично оборудвани. Това му напомня за събитията от Първата световна война.

"За петте месеца на контранастъплението Украйна успя да напредне само 17 километра. Русия воюва десет месеца около Бахмут на изток, "за да превземе град с размери 6 на 6 километра“, отбеляза той в интервю пред The Economist.

Споделяйки първата си цялостна оценка на кампанията, командирът на украинските въоръжени сили каза, че бойното поле му напомня за големия конфликт отпреди век.

"Както през Първата световна война, достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в задънена улица... Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“.

Генералът смята, че е необходим мощен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица.

Напредъкът на контранастъплението подкопа надеждите на Запада, че Украйна може да го използва, за да демонстрира, че войната не може да бъде спечелена и по този начин да промени изчисленията на Владимир Путин, като принуди руския президент да седне на масата за преговори.

Това също подкопава предположението на генерал Залужни, че може да спре Русия, като обезкърви нейните войски.

"Това беше моя грешка. Русия загуби най-малко 150 000 мъртви. Във всяка друга страна такива загуби биха спрели войната", заяви Залужни. Но не и в Русия, където животът е евтин и където Путин се ръководи от Първата и Втората световна война, в която Русия загуби десетки милиони хора.

Армя от калибъра на украинската ще трябва да напредва със скорост от 30 км на ден, пробивайки руските отбранителни линии.

"Ако погледнете учебниците на НАТО и математиката, която направихме [когато планирахме контранастъплението], четири месеца трябваше да са достатъчни, за да стигнем до Крим, да се бием в Крим, да се върнем от Крим и да отидем там и обратно“, саркастично казва генерал Залужни.

Вместо това той наблюдава как войските и оборудването му засядат в минни полета на подстъпите към Бахмут на изток и как оборудването му, доставено от Запада, е обстрелвано от руска артилерия и дронове.

Същата история се разигра и в основното направление на настъплението, на юг, където новосъздадените и неопитни бригади, въпреки че са оборудвани със съвременна западна техника, веднага се натъкнаха на проблеми, отбелязва The Economist.

"Първо си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. Тогава реших, че може би нашите войници не са подходящи за задачите, и прехвърлих войници в някои бригади", казва Залужни.

Когато тези промени не водят до резултат, главнокомандващият нарежда на подчинените си да намерят книга, която той някога е видял като студент във военна академия в Украйна. Наричаше се "Пробив на укрепената ивица“. Публикувана е през 1941 г. от съветския генерал-майор П. С. Смирнов, който анализира битките от Първата световна война.

"И още преди да съм го преполовил, разбрах, че ние сме точно тук, защото, както тогава, нивото на нашето технологично развитие днес озадачава както нас, така и нашите врагове“, споделя Залужни.

Тази теза, посочва той, се потвърждава, когато посещава фронтовата линия при Авдеевка, където наскоро Русия напредна няколкостотин метра за няколко седмици, като прехвърли там две свои армии.

"На нашите монитори в деня, когато бях там, видяхме 140 руски превозни средства, които изгоряха в пламъци в рамките на четири часа, след като попаднаха в обсега на нашата артилерия“, твърди генералът. Тези, които избягаха, бяха преследвани от FPV дронове, дистанционно управлявани и въоръжени с експлозивни заряди, които техните оператори просто разбиваха във врага.

Същата картина се случва и когато украинските войски се опитват да настъпят.

Залужни описва бойно поле, където съвременните сензори могат да открият всякаква концентрация на сили, а модерните прецизни оръжия могат да ги унищожат.

"Простият факт е, че ние виждаме всичко, което врагът прави, и той вижда всичко, което ние правим. За да излезем от тази безизходица, имаме нужда от нещо ново, като барута, който китайците изобретиха и с който все още се избиваме“, продължава той.

В колонка за The Economist главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна заяви още, че войната между Русия и Украйна преминава към етапа на "позиционна“ борба със статични и изтощителни битки, в които за победа са необходими високи технологии.

Валери Залужни назова 5 приоритета: военновъздушна мощ, радиоелектронна борба, контрабатарейна война, минно-взривни технологии и изграждане на мобилизационни резерви.