В нощта на 29 май руските войски са изстреляли до 40 крилати ракети и около 35 дрона по цели срещу Украйна. В същото време силите за ПВО на страната са унищожили 37 ракети, 29 ударни безпилотни летателни апарата и един разузнавателен дрон, става ясно от съобщение в Telegram на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, цитирано от РБК-Украйна.

"Тази нощ руските нашественици атакуваха военни съоръжения и критична инфраструктура на Украйна с крилати ракети и ударни безпилотни самолети“, написа Залужни.

По думите му силите на Москва са изстреляли до 40 крилати ракети Х-101/Х-555 от девет стратегически самолета Ту-95МС от района на Каспийско море.

"От северна и южна посока врагът атакува с ирански БпЛА Shahed-136/131. Общо около 35 ударни дрона“, обобщи главнокомандващият ВСУ.

Той отбеляза, че ПВО е работила в зоните за отговорност на всички авиационни командвания на ВВС, а именно: "Център", "Изток", "Юг" и "Запад".

"Силите и средствата на военновъздушните командвания във взаимодействие с противовъздушната отбрана на други компоненти на отбранителните сили на Украйна унищожиха 67 въздушни цели“, обобщи Залужни.  

В нощта срещу понеделник руските войски нанесоха комбинирани въздушни удари срещу Киев с крилати ракети и безпилотни апарати Shahed. Това е 15-то нападение над Киев от началото на месеца, като според Въоръжените сили на Украйна целта на руснаците е да изчерпят ресурсите на ПВО на страната и да "държат цивилното население в дълбок психологически стрес“.

В региони на Украйна бе обявена въздушна тревога и предупреждение за възможни атаки с дронове и ракети. Освен в столицата, системите за ПВО са задействани в районите около Лвов, Хмелницки, Одеса и Виница.