Законопроектът за легализиране на мигрантите, внесен, за да запълни празнините на пазара на труда в Гърция, разстрои консервативната фракция на управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация, причинявайки главоболия на премиера Кириакос Мицотакис, пише Euractiv.

Законопроектът беше обявен от Мицотакис миналата седмица и трябва да бъде гласуван в гръцкия парламент в сряда. Въпросът обаче беше силно политизиран, разкривайки вътрешната битка на управляващата партия между либерали и консерватори.

Гръцкото правителство беше силно критикувано от международни неправителствени организации за острата си позиция спрямо мигрантите. Те често обвиняват Атина, че обръщат лодките на нелегалните мигранти в морето.

Нуждите на пазара на труда обаче означават, че правителството трябва да промени подхода си.

Според оценките местното производство на зеленчуци, плодове, зехтин и мляко е под въпрос, тъй като нивите, оранжериите и животновъдните ферми все още се нуждаят от поне 70 000 работници.

Гръцкият премиер, който се смята за либерал-реформист и получи сигурно мнозинство в парламента след последните избори миналото лято, сега иска да внесе законопроект, легализиращ приблизително 30 000 мигранти, които са живели и работили в страната поне три години.

Ходът изглежда вдъхновен от подобен режим, установен от италианското консервативно правителство, ръководено от Джорджия Мелони.

Правителството отбеляза, че законопроектът ще предостави на мигрантите възможността "да излязат от анонимност“ и да им бъде предоставена възможност за легална работа, като се има предвид нарасналата нужда от работна сила във всички сектори с ниска и средна квалификация на гръцката икономика.

"Разпоредбата удовлетворява искането на производствените субекти на гръцката икономика в посока на приемане на допълнителна работна сила“, обясниха от правителството.

Законопроектът обаче не беше приет положително от консервативната фракция на управляващата партия, а именно бившия премиер Антонис Самарас, който поиска текстът да бъде оттеглен.

"На практика той легализира всички нелегални имигранти, които са били в Гърция от три години […] Гърция по същество ще привлече нелегални имигранти“, отбеляза Самарас.

Самарас, който се смята за влиятелна фигура в "Нова Демокрация“, винаги се е противопоставял на "либералната“ фракция, особено по външни въпроси като отношенията с Турция и сделката за промяна на името със Северна Македония.

Не е ясно обаче до каква степен той може да повлияе на това гласуване, като се има предвид, че Мицотакис напълно контролира партията.

Самарас напусна парламентарната зала в неделя, когато Мицотакис взе думата, за да говори за годишния бюджет на страната в знак на нарастващо напрежение.