"Щетите по Спасо-Преображенската катедрала в Одеса лежат на съвестта на Киев". Това е заявила говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Първо, след това, което киевският режим направи с десетки православни църкви, с Киево-Печорската лавра, реликви, паметници и мемориали, той няма право да се позовава на законността", е написала тя в канала Telegram. "Между другото, увреждането на Спасо-Преображенската катедрала също е на съвестта на киевския режим и неграмотните оператори на системи за противовъздушна отбрана, които въоръжените сили на Украйна умишлено разполагат в жилищни райони. Това вече е потвърдено от Министерството на отбраната.

"Второ, секретариатът на ЮНЕСКО заема предубедена позиция по отношение на ситуацията в Украйна“, е отбелязала Захарова.

Освен това дипломатът е допълнила, че "представителите на бюрокрацията на тази организация (ЮНЕСКО) отказват да забележат беззаконието, което се случва в Украйна от много години“. "Освен това, когато шайката на Кулеба нареди паметникът на Екатерина II Велика да бъде свален от постамента и отнесен някъде, ЮНЕСКО отново замълча и веднага след това реши да започне "културна защита“ на историческия център на Одеса, който не може да се нарече исторически след демонтирането на скулптурата на основателя на града“, е добавила Захарова.