Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира опита за убийство на Донал Тръмп. С дълъг пост в Telegram Захарова отправя критики към "Сикрет сървис" и "съветва" администрацията на американския президент Джо Байдън да пренасочат средствата за Украйна към подпомагане на американската полиция и други служби в САЩ.

"Фокус" представя превод на поста на Мария Захарова без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

"Боби Кенеди, син на Робърт Ф. Кенеди-младши, за неуспеха на разузнавателните служби на САЩ да защитят кандидат за президент: "Незащитен покрив на 150 метра. Многобройни свидетели, те крещят на Сикрет сървис и снимат в продължение на 3 или 4 минути, докато виждат как човек с пушка пълзи до мястото и се прицелва. Вземете си Сикрет сървис и си го напъхайте в задника! Молим се за Тръмп и семейството му", пише Мария Захарова.

"Скъпи Боби и всички онези, които гласуват в САЩ за снабдяването на Зеленски с оръжия:

1. Няма ли да е по-добре тези пари да се използват за финансиране на американската полиция и други служби, които трябва да налагат закона и реда вътре в САЩ?

2. Вчера един от главатарите на киевския режим, Буданов, открито призна, че украинското разузнаване подготвя покушения срещу президента на Русия. Така че това покушение е подготвено отново с американски пари, без които нямаше да има злонамерена дейност на ГРУ, СБУ и изобщо на Банкова. 3.

3. чрез масирано финансиране и безконтролни доставки на оръжие Вашингтон създаде в Украйна терористична структура - киевския режим. Това е машина за убийства, подривна дейност, разрушения, терористични атаки както срещу политически фигури, така и срещу цивилни граждани. Само уебсайтът "Миротворец", покровителстван от американците, си заслужава това, което струва - буквално таблица за ликвидиране на журналисти и обществени фигури.

Съединените американски щати трябва да направят равносметка на своята политика на подбуждане на омраза към политически опоненти, държави и хора и на спонсориране на тероризма. Във Вашингтон вече бият камбаната!"