"Обединеното кралство и САЩ стоят зад атаката на украинските въоръжени сили над Белгород, която отне живота на 14 души", това е заявила говорителят на външното министерство Мария Захарова пред РИА Новости.

"Зад терористичната атака стои Великобритания, която в координация със Съединените щати подтиква режима в Киев към терористични действия, осъзнавайки, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е неуспешно“, е коментирала тя.

Мария Захарова е заявила, че "Киев наскоро призна, че Лондон им е забранил да преговарят с Москва, залагайки на победата на бойното поле. Въпреки това, с оглед на тежката ситуация за украинските въоръжени сили и при липсата на какъвто и да е шанс това да се коригира, Великобритания премина към тактиката на организиране на терористични атаки срещу цивилни", категорична е тя.

Според официалния представител на Министерството на външните работи, "страните от ЕС също са отговорни за това престъпление, те продължават да доставят на Украйна оръжия, включително касетъчни боеприпаси". Тя е добавила още, че "терористичната атака в Белгород ще бъде предмет на разглеждане в Съвета за сигурност на ООН".