Русия осъди американските въздушни удари в Ирак и Сирия и смята, че ситуацията трябва да бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви  говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предава ТАСС.

"Остро осъждаме новия акт на американо-британска агресия срещу суверенни държави", се посочва в изявление на руското Външно министерство. "Ние настояваме за спешно разглеждане на възникващата ситуация в Съвета за сигурност на ООН."

"Послушното участие на британските кралски военновъздушни сили в американските атаки", според Захарова, "не трябва да създава илюзията за някаква "международна коалиция".

"Лондон все още не отговаря за усърдието си в подкрепата на чисто провокативните действия на своите началници във Вашингтон", заявява Захарова.

Както отбеляза тя, "очевидно е, че въздушните удари са специално предназначени за допълнително разпалване на конфликта. Чрез почти без пауза наскоро атакуващи цели на предполагаемо проирански групи в Ирак и Сирия, Съединените щати умишлено се опитват да въвлекат най-големите страни в региона в конфликт", смята Захарова.

Дипломатът посочва още, че американските въздушни удари с използване на стратегически бомбардировачи на територията на Ирак и Сирия, в резултат на които бяха унищожени и повредени десетки обекти и загинаха цивилни, "за пореден път показаха на целия свят агресивния характер на политиката на САЩ в Близкия изток и пълното незачитане на международното право от страна на Вашингтон".

"Вашингтон, вярвайки в своята безнаказаност, продължава да сее разруха и хаос в Близкия изток", подчерта Захарова. "Най-голямата въздушна операция на САЩ в региона от 2003 г. насам, представена от (президента на САЩ) Джо Байдън като "акт на отмъщение" за нападение от неидентифициран дрон срещу американска база в Йордания, няма оправдание", продължи тя. "Опитите за демонстриране на мускули", с цел да се повлияе на вътрешнополитическата ситуация в Америка, желанието по някакъв начин да се коригира неуспешният курс на настоящата американска администрация на международната арена в светлината на разрастващата се кампания за президентските избори, води до по-нататъшна ескалация на международно напрежение и допълнително подкопава позицията на Съединените щати в арабския свят".

"Последните събития потвърждават, че Съединените щати не търсят и никога не са търсили решения на проблемите в региона. Вашингтон винаги е бил доволен от състоянието на нещата, когато хроничните противоречия в Близкия изток само се влошава. Въпросът не е толкова в традиционното безразличие на американските "стратези" към стремежите и интересите на регионалните държави, а по-скоро в манията им да създават огнища на напрежение от Финландия до Суецкия канал, от Либия до Афганистан. Далеч от собствените си граници, по-близо до техните "врагове", и в същото време и до нашите верни съюзници в НАТО и ЕС", заявява официалният представител на руското външно министерство.