"Русия очаква различни западни спекулации във връзка с посещението в Москва на 15-17 януари на севернокорейския външен министър". Това е заявила официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

"Първо, [да се очакват] преговори. Второ, разбира се, ще има повече спекулации, ще има много от тях. Западът винаги подхвърля историята, че Русия по някакъв начин отново се държи различно, няма право да общува със Северна Корея", - е коментирала Захарова.

"Имаме право да правим всичко, което смятаме за необходимо, като вземем предвид факта, че постоянно декларираме уважение към международното право."

"Ние не нарушаваме нищо, ние развиваме отношения в различни области с нашите партньори", е подчертала тя.

Министърът на външните работи на Северна Корея Чхое Сон Хуи ще бъде на официално посещение в Русия на 15-17 януари, планирани са разговори в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

През октомври 2023 г. Лавров посети Пхенян. Визитата беше посветена на честването на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и КНДР. Руският министър беше приет от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, припомня руската агенция. 

Украйна и САЩ отправиха обвинения към КНДР и Русия, че при тази визита е договорена оръжейна сделка. Преди седмица Украйна съобщи, че русия е атакувала територията й с севернокорейски ракети. Съединените щати и почти петдесет държави осъдиха предполагаемото прехвърляне на оръжия от Северна Корея на Русия.