Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп проведе нов митинг в град Бътлър, където през юли срещу него бе извършено покушение. На сцената той бе подкрепен от американския милиардер и главен изпълнителен директор на компанията SpaceX Илон Мъск, съобщават CNN и The Guardian.

По време на събитието подиумът на Тръмп бе ограден със защитно стъкло. В речта си Тръмп припомни опита за убийство през юли на няколко пъти, като заяви, че събитията са направили поддръжниците му "по-силни, по-обединени, по-решителни и по-близо до победата от всякога“.

Според него стрелецът не го е прострелял фатално "по провидение на съдбата и Божия милост“.

В същото време Тръмп намекна, че е изправен пред "вътрешен враг“, по-опасен от всеки външен противник.

"През последните осем години онези, които искат да ни попречат да постигнем това бъдеще, ме клеветиха, опитаха се да ме отстранят, повдигнаха обвинения срещу мен, опитаха се да ме изхвърлят от гласуването и кой знае, може би дори се опитаха да ме убият“, заяви републиканецът.

По време на митинга към него се присъедини Илон Мъск, който преди това обяви, че ще "дойде да подкрепи“ републиканеца.

"Истинският тест за характера на някого е как се държи под обстрел. Имахме един президент, който не можеше да се катери по стълбите, и друг, който удряше с юмруци, след като беше ранен!“, коментира милиардерът.

Бизнесменът също така заяви, че демократите искат да "отнемат свободата на словото“ и "правото да се носи оръжие“ и също така подчерта, че Тръмп трябва да спечели, "за да запази Конституцията и демокрацията в Америка“.