Руските власти са задържали лидера на проруското въстание в Донбас през 2014 година Игор Стрелков по подозрение за "екстремизъм“, съобщава вестник "Коммерсант“.

За ареста на Стрелков, който е бивш министър на отбраната на т.нар. ДНР, потвърди най-напред адвокатът му Александър Молохов, а след това и съпругата му Мирослава Регинская, която поясни, че той задържан по чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация – за екстремизъм.

"От приятели успях да разбера, че съпругът ми е обвинен по чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация“, написа Регинская в съобщение на страницата си "ВКонтакте“. По думите й 11:30 часа днес представители на Следствения комитет на Русия са влезли в къщата на Игор Стрелков и са го "отвели в неизвестна посока“. По това време Мирослава Регинская не е била в дома си.

В същото време РБК, позовавайки се на източник, твърди, че Игор Стрелков е бил задържан по искане на бивш служител на ЧВК "Вагнер“. Към настоящия момент служители извършват обиск в дома му, твърди изданието. Последната публикация в канала на Игор Стрелков в Telegram е от 18:00 часа в четвъртък, поясняват от редакцията.

В интервю от 23 януари Игор Стрелков сподели, че "рязко негативно“ отношение към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов. "Много ясно и стриктно разделям хората, които се бият на фронта, и тези, които говорят от тяхно име. Имам рязко негативно отношение към Шойгу и Герасимов, но това не се отнася за въоръжените сили като цяло“, коментира тогава Стрелков.

На 2 април Игор Стрелков обяви създаването на "Клуб на гневните патриоти“. В интернет се появи и негова статия, в която изброява слабите места, според него, на руските военни действия в Украйна.

Стрелков разкритикува и основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин. През януари той заяви, че човек с "минало на престъпник и слуга“ не трябва да бъде допускан до публичното поле на Русия

Игор Стрелков се опита да участва в боевете в Украйна. През октомври 2022 г. той пристигна в ДНР и написа декларация с "молба за доброволна мобилизация“ до местните войски. През декември обаче той се върна обратно в Москва. Според самия Стрелков причината за завръщането му е бил оказан "натиск отгоре“.